Swimrunpodden.

Vad är Swimrun?

Swimrun är en snabbt växande sport som går ut på att springa och simma ett antal sträckor, utan att stanna emellan. Sporten såg sitt ljus 2006 när loppet Ö till ö arrangerades för första gången. Dock har den sin grund i ett vad från 2002 då några glada vänner kom på att det gick att ta sig från ö till ö utan båt.

Swimrun påminner mycket om sporten aquathlon, med skillnaden att aquathlon är ett slags triathlon utan cykelmomentet. I swimrun växlar deltagaren mellan löpning och simning många gånger under ett och samma lopp. Det viktiga inom Swimrun är att det du startar med går du också i mål med. Du simmar i skorna och springer i din våtdräkt.

Namnet Swimrun kom Erika Rosenbaum på under 2012 och det är nu det vedertagna namnet.
Är swimrun bara för eliten?

Det finns swimruntävlingar i alla kategorier. Till exempel är den norska tävlingen Rockman, med 6 kilometer simning och 35 kilometer löpning med 2 500 meter höjdstigning, en av de tuffaste konditionsutmaningarna som finns. Men i dag finns också många lopp som passar nybörjaren som exempelvis 50turen.

Hur bra måste jag vara på att simma?

Självklart måste du kunna simma, och klarar du 1 500 meter bröstsim är du utan tvekan redo för ett swimrun. Men kan du crawla underlättar det mycket. Många blir avsträckta av simsträckorna, men man bör ha i åtanke att våtdräkten och eventuella flythjälpmedel ger dig otroligt mycket flytkraft jämfört med vanliga badkläder.

Vilka regler gäller inom Swimrun?
Regler varierar från lopp till lopp, men det finns några ofta förekommande regler. Dels tävlar man oftast i par, för att öka säkerheten. Varje par som deltar måste hålla ihop och får aldrig vara längre än tio meter ifrån varandra. En vanlig regel brukar också vara att all utrustning som man startar loppet med också måste vara med när man korsar mållinjen, du kan alltså inte starta loppet med ett par simfötter och sedan slänga dem halvvägs. En självklar regel är också att man hjälper andra deltagare om någon är skadad.

Vem är Jonas?

En glad varannan veckas pappa på 45 år som för 2 år sedan hittade Swimrun. Sen den dagen är han helt peppad på att lägga mycket mer tid och kraft på denna härliga sport. Brinner för att fler skall lära känna sporten och testa friheten det är att ta sig fram mellan öar. Han är helt klart snabb på korta sträckor och har en utmaning att hålla igång i många timmar. Det är också något ni kommer få höra om hur han lägger upp sin träning för att bli mer uthållig och för att lyckas på sina tävlingsmål för året. Har gjort en ganska stor personlig resa vilket också kommer med i podden.

Vem är Annelie?

En glad, energifylld, sportig tonårsmamma på 36 år, som efter att ha genomfört en IRONMAN (triathlon) för några år sedan var tvungen att lägga ner den biten då cyklingen inte fungerade pga en skada. Men hittade då ist till swimrun. I dagsläget är det swimrun och ultralöpning som gäller för henne. Hon älskar sporten och möjligheten att vara ute i naturen och förflytta sin kropp från A till B enbart iförd våtdräkt och löpardojor.  Hon har också gjort en stor personlig resa som hon kommer dela med sig om i podden. Hennes utmaning är inte längden på loppen utan att få upp mer fart och bli bättre på backar under året. Hoppas med podden att kunna inspirera andra som är nyfikna på sporten att våga prova men framförallt få mer kvinnor till sporten.

 

 

Kontakta oss på swimrunpodden@gmail.com

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s